Kapua 2017 Kirgisia matkaohjelma

Kapua2017Kirgisia

Valloita lähes 5-tonninen huippu upeiden maisemien Kirgisiassa!

Matkan aikana tutustumme Kynnys ry:n tukemaan kehitysyhteistöhön Bishkekissä ja Karakolissa. Tämän jälkeen teemme vaelluksen majesteettiseen Pamirin vuoristoon.

Tienšanin vuoristo Keski-Aasiassa tarjoaa silmiähiveleviä vuoristomaisemia, koskematonta luontoa ja aitoa paimentolaiskulttuuria. Yli 7000 metriin kohoavat lumihuippuiset vuoret ulottuvat Himalajan pohjoispuolella Kiinasta Kazakstaniin ja Kirgisiaan, yhdistyen eteläisessä Kirgisiassa Pamirin vuoristoon. Teemme ennen Pesnja Abayan huipulle nousua 9 päivän vuoristovaelluksen Tienšanin vuorilla. Telttavaellus huipentuu nousuun jään ja lumen peittämälle 4900-metriselle huipulle. Vaelluksen lopuksi ikimuistoinen lento helikopterikyydillä takaisin ihmisten ilmoille.

Matka soveltuu hyvin ensinousuksi vuorikiipeilystä kiinnostuneille vaeltajille. Tutustumme matkalla myös Bishkekin ja Karakolin kaupunkeihin sekä Issyk-Kulin järveen.

Matkan ajankohta: 3.-8.-21.8.2017

Matkareitti: Bishkek – Karakol – At-Jailoo – Inylchek-jäätikkö – Putevodniy-jäätikkö – Mertzbacher-järvi – Komsomolskiy-jäätikkö – Dikiy-jäätikkö – Pesnja Abaya – Inylchekin perusleiri – Karkara – Issyk-Kul – Burana – Bishkek

Hinta: 3640€, 1hh-lisä 300€

Matkaohjelma:
PÄIVÄ 1 > HELSINKI – BISHKEK
Lennot yön yli Suomesta Istanbulin kautta Kirgisian pääkaupunkiin Biškekiin.

PÄIVÄ 2 > – BISHKEK
Saapuminen Biškekiin aikaisin aamulla. Tienšanin lumihuippuiset vuoret siintävät jo horisontissa. Siirtyminen hotelliin lepäämään. Lyhyen levon ja aamiaisen jälkeen kaupunkikierros Bishkekissä. (A,L,I)

PÄIVÄ 3 > BISHKEK
Vierailu Kapuan avustuskohteessa. Aamiainen ja illallinen hotellilla. (A,L,I)

PÄIVÄ 4 > BISHKEK – KARAKOL
Aamiaisen jälkeen aloitamme pitkän, 8 tunnin ajomatkan Karakolin kaupunkiin, jossa yövymme. Matkan varrella pysähdymme nähtävyyksillä. (A,L,I)

PÄIVÄ 5 > KARAKOL
Aamiaisen jälkeen tutustumme Karakolin pikkukaupungin nähtävyyksiin. Lounaan jälkeen vierailu avustuskohteessa. (A,L,I)

PÄIVÄ 6 > KARAKOL
Koko päivä varattu vierailuille avustuskohteissa. (A,L,I)

PÄIVÄ 7 > KARAKOL – AT-JAILOO
5-6 tunnin autokuljetus Tienshanin vuoriston alarinteille, vaelluksemme alkupisteeseen At-Jailoon alppiniitylle (2500m), jossa nautimme illallisen ja yövymme telttaleirissä. (A,L,I)

PÄIVÄT 8 JA 9 > AT-JAILOO – IVA – GLINA
Vuoristovaellus alkaa. Ensimmäisenä vaelluspäivänä teemme aamiaisen jälkeen 5-7 tunnin vaellusosuuden Inylchek-joen vartta seuraillen Ivan leiripaikkaan (2900m). Mahtava Inylchekin jäätikkö, joka on suurin napa-alueiden ulkopuolella olevista jäätiköistä, häämöttää taustalla. Matkalla on virtapaikkojen ylityksiä. Seuraavana päivänä jatkamme n. 5-6 tunnin ajan mäkistä reittiä ohi Putevodnyin jäätikön Glinan leiriin (3100m), jossa yövymme. (A,L,I)

PÄIVÄT 10 JA 11 > GLINA – MERTZBACHER-JÄRVI
Ensin 5-6 tunnin vaelluspäivä 3400 metrin korkeuteen Mertzbacherin niitylle, jossa leiriydymme mahtavan jäätikön kupeessa. Seuraavana päivänä vaellamme eteläisen Inylchekin jäätikön halki saksalaisen tutkimusretkeilijän mukaan nimetylle jäätikköjärvelle. Palaamme illaksi takaisin leiriin. Vaellusta jäätiköllä yht. n. 4-5 tuntia. (A,L,I)

PÄIVÄT 12 JA 13 > MERTZBACHER – KOMSOMOLSKIY – DIKIY
5-6 tunnin vaellus haastavassa maastossa kohti ylävuoristoa Komsomolskiyn jäätikön kupeeseen, jossa yövymme 3800 metrissä. Ilma on täällä huomattavasti viileämpää ja maisemat sen kun paranevat, kun ryhmää ympäröivät useat vielä nimeämättömät ja kiipeämättömät, 5000-metriset huiput. Seuraavana päivänä 4-5 tunnin vaellus jäätikkömoreenia pitkin Dikiyn jäätikölle ja sieltä 3900 metrissä sijaitsevaan leiriimme, josta avautuvat hienot näkymät Khan Tengrin lisäksi mm. Pobedan ja Gorkin huipuille. (A,L,I)

PÄIVÄ 14 > PESNJA ABAYA
Kiipeämme paikallisen vuoristo-oppaan johdolla Dikiyn leiristä Pesnja Abayan 4901-metriselle, lumen ja jään peittämälle huipulle. Nousu huipulle kestää sääolosuhteista riippuen 3-5 tuntia, laskeutuminen vie n. 2 tuntia. Huiputuspäivänä tarvitaan jääraudat ja valjaat, jotka saat mukaasi paikan päällä perusleirissä. Niille, jotka eivät halua kiivetä huipulle, voimme järjestää helpomman vaelluksen lähimaastossa. Palaamme iltapäivän päätteeksi takaisin leiriin. (A,L,I)

PÄIVÄT 15 – 16 > INYLCHEK BASE CAMP
Seuraavaksi on vuorossa 5-6 tunnin vaellus jäätiköllä aina 4100 metrin korkeudella jäätikkömoreenilla sijaitsevalle eteläisen Inylchekin perusleirille saakka. Sieltä käsin ihailemme Khan Tengrin (7010m) ja Pobedan (7439m) lumihuippuja läheltä käsin. Yövymme seuraavat 2 yötä perusleirissä. Seuraava päivä lepopäivä leirissä tai vaihtoehtoisesti 15km ympyräreitti Khan Tengri -vuoren rinteillä. (A,L,I)

PÄIVÄ 17 > BASE CAMP – KARKARA – ISSYK-KUL
Vaellus päättyy. Aamiaisen jälkeen helikopterikyyti perusleiristä alas Karkaraan, josta jatkamme laskeutumista vuorilta 3 tunnin autokyydillä Issyk-Kul -järven rannalla sijaitsevaan majapaikkaamme. Kauniiden vuoristomaisemien ympäröimä Issyk Kulin suolajärvi oli neuvostoaikoina suosittu lomakohde. Laskujoeton Issyk-Kul sijaitsee 1600 metrin korkeudella merenpinnasta ja on maailman toiseksi suurin vuoristojärvi. Yövymme paikallisessa hotellissa. (A,L,I)

PÄIVÄ 18 > ISSYK KUL – BISHKEK
Aamupäivä vapaata aikaa rentoutumiseen Issyk-Kul -järven maisemissa. Lounaan jälkeen paluumatka autokyydillä Biškekiin. Matkalla Biškekiin pysähdymme Buranan vanhalla minareetilla. Illalla yhteinen jäähyväisillallinen. (A,L,I)

PÄIVÄ 19 > BISHKEK – HELSINKI
Keskiyön jälkeen kuljetus lentokentälle ja paluulennot Istanbulin kautta Suomeen.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

HUOM: Vaelluspäivinä lounaat ovat retkilounaita.

MAJOITUKSET:
Bishkek: Asia Mountains Hotel tai vastaava
Karakol: Amir Hotel / Green Yard Guesthouse
Issyk-Kul: määrittelemätön hotelli
Vaelluksella on 1-2 hengen telttamajoitus pysyvissä telttaleireissä – oma makuupussi mukaan.

MATKAN HINTAAN KUULUVAT:
- Lennot: Turkish Airlines ryhmälennot Bishkekiin.
- Kuljetukset ja majoitus Kirgisiassa.
- Ateriat, täysihoito Kirgisiassa.
- Suomenkielisen matkanjohtajan palvelut.
- Englanninkielisen paikallisoppaan ja kuljettajan palvelut.
- Kantajapalvelut vaelluksella (kantajille/hevoskuskeille annettavan matkatavaran maksimimäärä 12kg/hlö).
- Helikopterilento päivänä 17.
- Kiipeilyvälineen kiipeilypäivänä (päivä 15).
- Vaellus- ja muut luvat

MATKAN HINTAAN EIVÄT KUULU:
- Päiväohjelmassa mainitsemattomat retket ja ohjelma.
- Vakuutukset.
- Ruokajuomat ja tipit.

Valmistautuminen:
Vaelluksella kuljemme vaihtelevassa, osin louhikkoisessa ja haastavassa maastossa. Päivämatkat vaelluksella ovat noin 4 – 10h. Huiputuspäivän pituus on säästä riippuen 5-7h. Aiempaa kiipeilykokemusta ei tarvita – matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla ja motivaatiolla. Suosittelemme valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen matkaa. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat matkasta irti.

Tyypillinen vaelluspäivä:
Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 9.00. Lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana kävellään ryhmässä, sillä alueella ei ole merkittyjä polkuja. Paikallisopas ja matkanjohtaja kävelevät aina toinen ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Saapuessamme leiripaikkaamme on aikaa rentoutumiseen. Illallinen nautitaan leirissä 19.00.–20.00, minkä aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.

Tietoa maasta:
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Kirgisiaan. Passisi on oltava voimassa vähintään 6 kk saapumisajankohdasta.

Tarvitset matkalle vakuutuksen, joka kattaa vuorikiipeilyn yli 3000 metrin korkeudessa, vuoristotaudista aiheutuneet hoitokulut sekä mahdollisen helikopterievakuoinnin.

Korkein kohta matkan aikana on Pik Abayan huippu 4901 metrissä. Lähestymisvaellus tähtää sopeutumiseen ja totutteluun ohuessa ilmassa.

Tarjoamme veloituksetta käyttöösi kaikki matkalla tarvittavat tekniset kiipeilyvarusteet. Erityisiä ylävuoristokenkiä ei tarvita, vaan matkalle riittävät tukevat vaelluskengät.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kirgisiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta. Lisää tietoa tarvittavista rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä rokote.fi.

Kirgisian viralliset kielet ovat kirgiisi ja venäjä. Englantia maassa ei juuri puhuta, mutta venäjän taidoista on suurta hyötyä.

Kirgisian rahayksikkö on som (KGS). Paikallista valuuttaa voi vaihtaa maahan saavuttuamme. Euroja voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan pankeissa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Pankkiautomaatteja on käytössä kaupungeissa, ja niistä voi usein nostaa kansainvälisillä luottokorteilla myös US-dollareita. Luottokortilla maksaminen ei ole maassa tavallista.

Ilmasto Kirgisiassa on mantereinen ja vaihtelee kuivasta aroilmastosta kylmään ja karuun vuoristoilmastoon. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä ja kesät lyhyitä ja kuumia. Vuoristossa lämpötilojen vaihtelu on suurta myös päivän ja yön välillä.

Vaelluksella hevoskuskeille/kantajille annettava varustemäärä on 12 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin.

Pullotettua vettä on tarjolla ajoneuvoissa ja lisää voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksella tämä ei ole mahdollista. Muista ottaa oma täytettävä juomapullo mukaan. Vaelluksen aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota saa päivittäin keittiöteltasta, ja/tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa esim. retkeilyliikkeistä ennen matkaa. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Myös kävelysauvat on myös hyvä olla mukana, ne auttavat purojen ylityksissä ja sorarinteillä kuljettaessa.

Varusteet matkalle
Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle:
- Vaelluskengät
- Lenkkikengät / vaellussandaalit
- Vaellussukat * 3
- Lämpimät sukat kiipeilyosuudelle
- Kosteutta siirtävä urheilut-paita * 2
- Kevyet vaellushousut
- Kuoritakki (esim. Gore Tex tai vastaava )
- Kuorihousut (esim. Gore Tex tai vastaava )
- Fleecetakki tai vastaava
- Lämmin kerrasto (merino)
- Untuva- tai toppatakki
- Sormikkaat
- Rukkaset
- Pipo
- Päähine suojaamaan auringolta / huivi
- Aurinkolasit
- Noin 30 L päiväreppu
- Otsalamppu
- 2 * 1L vesipulloja (eristetty juomasäiliö)
- Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20)
- Huulirasvaa, suojakerroin 30-40
- Retkipyyhe
- 3 vuodenajan makuupussi (mukavuuslämpötila -10 °C)
- Ilmatäytteinen makuualusta (telttavaelluksilla)
- Korvatulpat
- Säärystimet
- Vaellussauvat

Henkilökohtainen EA-pakkaus:
- Laastereita
- Rakkolaastareita
- Ibuprofeiinia
- Paracetamolia
- Sideharsoa
- Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
- Immodiumia
- Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin